Înapoi
Ghid de produse de mediu

Informații privind alegerea aspiratorului și clasele de praf

De ce alegem un aspirator umed/uscat sau un aspirator industrial foarte performant?

Praful și murdăria sunt omniprezente. Un aspirator este de ajutor pentru curățenia de întreținere și în zona de producție. Acesta este indispensabil pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru și asigură respectarea standardelor de calitate. În unitățile de producție și de prelucrare se generează în mod inevitabil praf și murdărie. Pulberile mari de praf se depun rapid, însă cele fine plutesc pe o perioadă îndelungată în aerul respirabil și sunt inspirate adânc în plămâni, unde se depun. În timp, praful afectează sănătatea și/sau calitatea produsului rezultat.

Caracteristici distinctive ale aparatelor

  • Structura aparatului: poate fi monobloc – mobil sau staționar – sau împărțit în mai multe module.
  • Unitatea de filtrare: filtre cu straturi multiple, filtre tip cartuș, filtre plate etc.
  • Clasa de praf: inclusiv pentru substanțe periculoase/pulbere periculoase pentru sănătate, din clasele de praf M, H (la finalul acestui documente găsiți detalii în acest sens)
  • Protecție împotriva exploziilor: aspiratoare de tip 1 (B1)
  • Puterea motorului: agregate bine construite, de la 1,5 kW până la 13,0 kW. Cu aceste aspiratoare se pot opera, în mod fiabil, inclusiv instalații mici de aspirare centralizată, dar și sisteme mari de conducte, de până la 300 m lungime.
  • Pre-separare: separatoarele protejează filtrele. Filtrele următoare sunt menajate și, mai mult decât atât, nu intră în contact cu substanțe fierbinți sau lichide. În plus, acestea facilitează eliminarea cantităților mari
  • Recipient mobil pentru murdărie, cu sau fără mecanism de ridicare, container cu podea rabatabilă, BigBag, benă basculantă etc.
  • Durată de funcționare: 2 – 3 ore: aparate cu curent alternativ, până la 24 de ore: aparate cu curent trifazat

Domenii de utilizare

(exemple, care nu garantează exhaustivitatea; pentru substanțe periculoase trebuie analizat fiecare caz individual)

Țineți cont de sursele de pericole!
În general, se aplică principiul: dacă este identificată sau cunoscută o sursă de pericole (de exemplu, aspirarea de solvenți, substanțe chimice, azbest, aluminiu, praf de lemn etc.), aceasta trebuie luată în considerare în ceea ce privește alegerea aspiratorului industrial potrivit. Asociația profesională pentru siguranță ocupațională vă poate ajuta în continuare și vă poate furniza informații corespunzătoare.

Aspirarea predominantă a prafului fin:

Alegeți un aspirator care nu este prea puternic, dar care are o suprafață de filtrare mare (cu excepția cazurilor în care este vorba despre praf cu o greutate proprie specifică ridicată, de exemplu praf metalic). Atenție: luați în considerare lungimea furtunului. Capacitatea de separare a filtrului trebuie avută în vedere, astfel încât aspiratorul să colecteze praful și să nu îl elibereze, în cantități mari, înapoi în mediul înconjurător. Praful este periculos pentru sănătate? Dacă da, trebuie ales un filtru absolut. Praful este exploziv? Dacă da, trebuie ales un aspirator de tip B1.

Aspirarea de amestecuri de praf fin și particule mari:

Precum în cazul aspirării prafului fin, însă trebuie ales un aspirator cu separator (ciclon) mecanic, în vederea protejării filtrului împotriva daunelor. Alegeți un aspirator puternic și o suprafață de filtrare mare. Aceasta din urmă este necesară pentru a preveni saturarea prematură a filtrului și, implicit, pentru a menține eficiența aspiratorului. Trebuie respectate, de asemenea, dispozițiile privind clasele de praf M, H și B1.

Aspirarea predominantă a particulelor mari:

Alegeți un aspirator puternic, cu o capacitate mare.
În acest caz, puterea de separare a filtrului nu mai este atât de importantă. Performanța aparatului trebuie determinată în funcție de diametrul furtunului, lungimea acestuia și materialele aspirate. De regulă, un echipament standard este suficient. Dacă aparatul se află într-un mediu expus riscului de explozii, atunci trebuie avut în vedere și B1 (ATEX).

Clientul vrea să aspire lichide amestecate cu substanțe chimice (agenți de curățare mai slabi):

În cele mai multe cazuri, se recomandă alegerea unui echipament cu recipient din inox. În cazul mediilor agresive, trebuie analizat cu precizie modul în care reacționează mediul și care sunt specificațiile impuse pentru aparat.

Clientul vrea să aspire ulei sau lichide care conțin ulei, amestecate cu șpan:

Aspiratoare pentru șpan, cu sistem integrat pentru separarea șpanului de emulsii, în cazul aspirării utilajelor de producție (șpan și emulsii).
Aspiratoarele normale, cu aspirare umedă/uscată, sunt suprasolicitate cu astfel de materiale, fiindcă modul de atomizare al lichidelor este diferit față de, spre exemplu, cel al apei. Aspiratoarele pentru șpan sunt prevăzute cu un tip diferit de admisie, pentru a controla mai bine atomizarea.

Clientul vrea să aspire materiale într-un mediu expus riscului de explozii, generate de gaze sau vapori:

Din motive de siguranță, în majoritatea cazurilor se recomandă un aspirator cu aer comprimat (cu ATEX).

Cu toate acestea, întotdeauna trebuie analizat fiecare caz individual. Exemplele menționate sunt doar de referință!

Există, de asemenea, câteva tipuri problematice de praf, care ar trebui îndepărtate, chiar și cu aspiratoarele testate GS, doar în anumite condiții: de exemplu, cele mai fine pulberi de aluminiu și magneziu, benzină etc.

Note importante:

Este important de înțeles că nu doar un număr ridicat de wați oferă nivelul maxim de performanță. Raportul corect dintre presiunea de aspirare și debitul de aer este decisiv.

Un debit de aer ridicat înseamnă o viteză mare a materialului aspirat.

Presiunea de aspirare mare este necesară pentru colectarea materialelor grele sau pentru aspirarea la adâncime (de exemplu în gropi).

Diametrul furtunului are, de asemenea, un impact determinant asupra raportului dintre debitul de aer și presiunea de aspirare a aspiratorului. Dimensiunile standard de furtunuri incluse se încadrează în gama de mijloc, respectiv medie, și garantează o performanță bună a aspiratorului, fără să ridice probleme, în cazuri normale, în ceea ce privește trecerea materialelor aspirate.

Pentru a garanta puterea de aspirare constantă a unui aspirator, este necesară utilizarea unui filtru principal, dimensionat în mod corect. Separatoarele pot reduce uzura filtrelor principale. Pentru a menține aerul evacuat cât mai curat posibil, există posibilitatea de a conecta filtre absolute (din clasa de praf H).

Clase de praf

Până în anul 1997, cu o perioadă de tranziție de până în 06/2002, directiva națională ZH 1/487 a Biroului central german pentru prevenirea accidentelor – în calitate de asociație principală – a reprezentat legislația aplicabilă pentru clasificarea claselor de praf și, implicit, baza pentru îndepărtarea în siguranță a substanțelor și pulberilor. Această normă națională a fost înlocuită cu standardul european EN 60335-2-69. Acesta se aplică în întreaga Europa.

Nivelul de risc asupra sănătății și potențialul exploziv al pulberilor determină categoria de utilizare necesară:

De asemenea, se ia în considerare nivelul AGW (VLL): acesta specifică Valoarea Limită la Locul de muncă. Cu cât este mai mic nivelul AGW (VLL), cu atât mai periculos este tipul de praf. [Notă: termenul AGW (VLL) înlocuiește termenul folosit în trecut, MAK (CML) – Concentrație Maximă la Locul de muncă].

Puteți obține informații suplimentare detaliate, cu privire la substanțe și pulberi, precum și clasificări ale echipamentelor pentru îndepărtarea prafului, de la Institutul pentru protecția muncii al asigurărilor sociale germane împotriva accidentelor

Clase de praf conform EN 60335-2-69

Pulberi cu valoarea limită max. la locul de muncă (AGW) > 1 mg/m³ = clasa de praf L

Pulberi cu valoarea limită max. la locul de muncă (AGW) ≥ 0,1 mg/m³, praf de lemn = clasa de praf M

Pulberi cu valoarea limită max. la locul de muncă (AGW) < 0,1 mg/m³, pulberi cancerigene, pulberi cu agenți patogeni = clasa de praf H

Produsele noastre de top din acest ghid
Relevant
Număr articole: 36
Categoriile noastre de top din acest ghid