3 recomandări practice pentru o curățenie bine organizată în birouri

2024/10/07

Dumneavoastră și angajații dumneavoastră petreceți cea mai mare parte din zi la locul de muncă. Din acest motiv, în mod evident, acesta ar trebui păstrat întotdeauna curat și ordonat. Cu toate acestea, în zilele de muncă ocupate pentru angajați și manageri, rareori timp mai rămâne timp pentru a ne ocupa în detaliu de organizarea curățeniei în birouri.

Deși acest subiect nu ocupă primul loc pe lista dumneavoastră de priorități, merită să analizați acest aspect mai atent. Toate zonele sunt curățate în mod optim? Există aspecte care ar putea fi îmbunătățite?

În acest articol, veți afla de ce un loc de muncă curat este atât de important și veți primi o listă de verificare pentru curățenia optimă în birouri. De asemenea, lămurim cine este responsabil pentru curățenie și cum putem evita disputele legate de curățenie

Curățenie în birouri

De ce este atât de importantă curățenia în birouri

Desigur, cu toții preferăm un mediu curat. Cu toate acestea, există alte motive întemeiate pentru care curățenia în birouri în cadrul companiei nu ar trebui neglijată.

Ce zone trebuie curățate frecvent?

Într-un birou al companiei există multe spații, care, în funcție de utilizare, trebuie să fie curățate la frecvențe diferite și în măsuri diferite. Lista noastră de verificare vă ajută să întocmiți un plan concret de curățare.

Cine este responsabil pentru curățenia în birouri?

Pentru a economisi costuri, întreprinzătorul inventiv plănuiește să lase pur și simplu lucrările de curățenie în seama angajaților. Însă acest lucru nu este permis peste tot. În Germania, de exemplu, conform dreptului de a da indicații, angajatorul are dreptul de a aloca angajaților doar activități similare celor incluse în contractul de muncă.

În plus, sentința judecătorească a Tribunalului regional specializat în litigii de muncă din Mainz confirmă că angajații au dreptul de a lucra în condiții curate. Angajatorul are obligația de a proteja angajații și este obligat să protejeze sănătatea angajaților. Aceasta include și remedierea deficiențelor în domeniul igienei, care ar putea afecta starea de sănătate.

Pentru a face curățenie în compania dumneavoastră, ca angajator, aveți posibilitatea fie de a pune umărul la treabă, de a angaja personal pentru curățenie sau de a apela la un serviciu de curățenie profesionist. În cazul în care personalul special instruit preia lucrările de curățenie, puteți avea încredere că toate zonele vor fi curățate în mod profesional.

Iată cum evitați discuțiile în contradictoriu privind curățenia

Nimeni nu se simte responsabil pentru golirea mașinii de spălat vase și colegii se plâng de ceștile de cafea murdare din chiuvetă? Pe termen lung, acest mic război dăunează climatului de muncă și motivației. Prin urmare, superiorii ar trebui să stabilească de la început condiții clare

Trebuie comunicat faptul că angajații sunt responsabili pentru ordinea generală în birou și în special pe propriul birou. Activitățile ușoare de curățenie pot fi efectuate de către angajați. Aceasta include, de exemplu, aducerea vaselor folosite în bucătărie la sfârșitul zilei de lucru, depozitarea documentelor și a bibliorafturilor pe polițele și în dulapurile special prevăzute și lăsarea sălilor de conferințe curate după întâlniri. 

Totodată, poate fi utilă întocmirea unui plan concret, în care se reglementează cine este responsabil pentru ce activități de ordine, cum ar fi introducerea veselei în mașina de spălat vase și scoaterea din mașina vase, la ce oră. Pentru a fi echitabil, sarcinile ar trebui distribuite în mod egal tuturor colegilor.

Sperăm că sfaturile din acest articol vă vor ajuta să creați un loc de muncă mai curat în care toți angajații se simt confortabil. Vă oferim cu plăcere consultanță cu privire la produsele de curățare adecvate și materialele sanitare necesare pentru curățenia optimă în compania dumneavoastră.