7 sfaturi pentru amenajarea unui spațiu exterior verde
Din ce în ce mai des, angajatorii se întreabă cum pot contribui la protejarea naturii și la conservarea resurselor prin schimbări aduse spațiilor de lucru. Sfatul nostru: amenajați un spațiu exterior ecologic.
Nu doar că angajații se vor simți bine în acest spațiu, dar și dumneavoastră îi faceți un bine florei și faunei locale. În momentul în care vă asumați răspunderea și aveți grijă de mediul înconjurător, faceți o impresie bună clienților și partenerilor de afaceri.
Din acest articol puteți afla sfaturi concrete despre cum să amenajați un spațiu exterior verde. Dar mai întâi să ne concentrăm pe întrebarea: de ce merită să fiți preocupat de mediu când vine vorba de spațiul dumneavoastră exterior?
De ce este un spațiu exterior verde atât de important?
Aproape jumătate dintre suprafețele din orașe sunt asfaltate sau construite. Din cauza acoperirii suprafețelor, apar câteva efecte negative asupra ecosistemului nostru local:
- Apa de ploaie nu mai poate fi absorbită de sol, așa că nivelul de apă subterană scade.
- Fertilitatea solului scade, pentru cele mai importante funcții ale solului încep să dispară.
- Habitatul natural al plantelor, insectelor și animalelor mici, precum păsările, devine mai mic, ceea ce duce la scăderea biodiversității.
Totuși, spațiile verzi nu sunt toate la fel. Nici măcar un gazon bine întreținut nu poate îndeplini aceeași funcție în ecosistemul nostru precum o câmpie plină de flori. În plus, nu de puține ori sunt folosite îngrășăminte dăunătoare mediului, – și să nu uităm de cantitatea mare de apă folosită – pentru a întreține un gazon în stare perfectă.
Amenajarea spațiului dumneavoastră exterior reprezintă astfel șansa perfectă să vă abateți de la tendința acoperirii solului și să vă bucurați de o oază naturală, care are în vedere conservarea resurselor și protejarea biodiversității.
Tocmai de aceea merită să investiți într-o incintă naturală
Spațiul dumneavoastră exterior vă aparține clar dumneavoastră. Cu toate acestea, suprafața este parte a ecosistemului local, care trebuie protejat. Dacă amenajați un spațiu exterior în comuniune cu natura, acest lucru are efecte pozitive asupra întregului sistem. În plus, veți avea parte de avantaje cu privire la afacerea dumneavoastră:
Reducerea efortului
Dacă este corect amenajat, un spațiu exterior sustenabil are grijă singur de el însuși. Când îi dați libertate naturii să se desfășoare și nu doriți să obțineți un gazon perfect tăiat și răsaduri uniforme, eforturile dumneavoastră privind întreținerea spațiului exterior vor fi reduse.
Reducerea costurilor
Lupta împotriva dăunătorilor și buruienilor dintr-un spațiu exterior verde poate fi câștigată și fără pesticide scumpe. Puteți renunța chiar și la îngrășăminte chimice. Datorită lămpilor solare economisiți și energie electrică.
Creați stimulente
Un spațiu exterior verde și viu e mult mai interesant decât o suprafață acoperită de beton gri. Angajații dumneavoastră profită de o suprafață exterioară pe care o pot folosi pentru a se relaxa „în natură” când iau pauză. Puteți lua în considerare chiar și ideea amenajării spațiului împreună cu angajații, ca o activitate de team building.
Aici găsiți o listă cu sfaturi practice pentru îngrijirea corectă a spațiului dumneavoastră exterior în orice anotimp.
Urmați aceste 7 sfaturi pentru a amenaja un spațiu exterior verde
Cu toate aceste avantaje în minte, e timpul pentru implementare. Următoarele ponturi vă ajută să amenajați un spațiu exterior sustenabil, pentru afacerea dumneavoastră:
1. Economisiți apă
În loc să folosiți apă de la rețea pentru a uda, puteți folosi apa pe care o aveți deja la îndemână. Apa de ploaie este perfectă pentru udat și trebuie doar colectată. Datorită unei clapete speciale pentru apă de ploaie pentru burlanul fixat pe streașina dumneavoastră, apa ajunge direct în pubela pentru apă de ploaie. Pubelei i se poate atașa un robinet pentru udare.
Apropo: Apa de la rețea poate conține substanțe care omoară bacteriile, lucru dăunător pentru plante. Deci nu reprezintă cea mai bună variantă pentru udat.
De asemenea, puteți economisi apă dacă aveți strategia potrivită pentru udat. Cel mai bine e să udați dimineața devreme sau seara târziu, astfel încât umezeala să se evapore mai puțin. Gazonul dumneavoastră are nevoie de mai puțină apă dacă mențineți înălțimea acestuia un pic mai mare de-a lungul verii.
2. Eliminați plasticul
Deși ghivecele și mobilierul de grădină din plastic sunt mai ieftine, nu sunt foarte rezistente. Astfel, poluează mediul atunci când sunt produse. Alternativa o reprezintă vasele pentru plante din lut sau răchită, care au un aspect natural și frumos. În ceea ce privește mobilierul, acesta ar trebui să fie din lemn, însă și aici trebuie avute câteva lucruri în vedere.
Renunțați la lemn tropical precum mahon, teak sau palisandru, a căror origine și mod de tăiere este deseori suspect. În schimb, folosiți lemn rezistent și de origine locală, precum zadă, castan sau stejar. În general, vă puteți orienta după certificate precum sigiliul FSC (certificat de Forest Stewardship Council), care atestă sustenabilitatea.
3. Luptați împotriva buruienilor fără să folosiți chimicale
Pesticidele și erbicidele chimice ar trebui să nu fie folosite într-un spațiu exterior ecologic. Acestea omoară nu doar dăunătorii și buruienile, ci dăunează și insectelor și animalelor folositoare. În plus, substanțele toxice din aceste flacoane ajung prin sol în apa subterană și o pot contamina.
În locul pesticidelor, plantarea pe rânduri dese nu le dă buruienilor nicio șansă să crească. Și folosirea strategiilor precum plantarea mușețelului roman rezistent la pășire și scoaterea regulată a buruienilor previn răsărirea de plante nedorite.
4. Folosiți îngrășăminte naturale
Plantele au nevoie de substanțe nutritive care, la rândul lor, vor fi înlocuite. Cu ajutorul îngrășămintelor naturale puteți să aveți parte în mod natural de un sol sănătos, fără să folosiți îngrășăminte chimice. Acest lucru funcționează în modul următor: înmulțiți anumite plante, iar acestea cresc și echilibrează cantitatea de substanțe nutritive din sol. Astfel de îngrășăminte naturale sunt facelia, trifoiul, vicia și lupinul.
5. Oferiți-le o casă insectelor și animalelor ajutătoare
Animalele joacă un rol important în ecosistem și ar trebui să își găsească un loc sigur în spațiul dumneavoastră exterior. De exemplu, păsările sunt excelenți exterminatori de insecte. Montați-le căsuțe în copaci ca să se poată înmulți. Păsărilor le place să se cuibărească și în garduri vii și în arbuști; tocmai de aceea nu trebuie tunși din martie până în iunie.
Insectele precum bondarii și albinele sălbatice sunt printre cei mai importanți polenizatori și se asigură că plantele se pot înmulți în continuare. Din păcate, în special în orașe, ele nu își găsesc adăpost. Puteți să le dați o mână de ajutor acestor mici ucenici dacă le dați pe mână (sau pe aripă) un hotel pentru insecte.
6. Plantați diferite specii de plante
În spațiul dumneavoastră exterior ar trebui să existe un mix sănătos de plante scunde și înalte. Copacii mari asigură răcoare vara și le oferă angajaților dumneavoastră, dar și celorlalte plante suficientă umbră. Rândurile cu plante sălbatice sunt o pată de culoare și atrag albinele și fluturii.
Toate speciile pe care le plantați ar trebui să fie specii locale, astfel încât să fie adaptate la climă și la sol. În plus, e important să nu existe o monocultură, pentru că un singur tip de plantă epuizează resursele solului în mod unilateral. Lăsați să crească mai multe feluri de plante unele lângă altele, care se completează reciproc.
7. Folosiți puterea soarelui
Chiar și după lăsarea serii, spațiul dumneavoastră exterior trebuie să poată fi folosit și trebuie să fie sigur. Angajații dumneavoastră trebuie să poată vedea clar aleile și să găsească parcarea sau suporturile pentru biciclete. Lămpile solare reprezintă o alternativă prietenoasă cu mediul la sursele de lumină electrice.
Se pot monta foarte ușor, pentru că nu e nevoie de niciun cablu. De îndată ce soarele încarcă lămpile de-a lungul zilei, seara acestea îmbracă spațiul dumneavoastră exterior într-o lumină plăcută.
Sperăm ca sfaturile pe care le-ați regăsit în acest articol să vă ajute la amenajarea unui spațiu exterior verde. Vă putem oferi consultanță privind produsele potrivite pentru spațiul dumneavoastră exterior.