Designul unui Smart Office

Un mediu plăcut la postul de lucru

2021/08/18

În timp ce dumneavoastră dați ocazional instrucțiuni printr-un clic de mouse, de la postul dumneavoastră mobil de lucru de sub palmieri, un robot cu inteligență artificială își desfășoară activitatea în centrul Baden-Württemberg. Atât de simplu ar putea fi biroul smart din viitor! O mică veste proastă pentru toți fanii mărilor sudului: biroul dumneavoastră de mâine nu va arăta chiar atât de paradiziac.

Cu toate acestea, principalii cercetători sunt de acord că mediul de lucru modern trebuie să devină mai flexibil. Culoarele lungi, pe care urmează câte un birou individual după altul, ar putea fi în curând de domeniul trecutului. În schimb, designul unui Smart Office începe pentru cei mai mulți cu desființarea planurilor convenționale de birouri.

Un perpetuum mobile format din productivitate și fericire

Părăsim idila de vis din mările sudului și ne îndreptăm privirea spre München. Aici, Microsoft a făcut o treabă excelentă în ceea ce privește designul Smart Office, în centrul căruia se află nevoile angajaților la postul de lucru. În opinia multor echipe, un mediu de lucru trebuie să ofere opțiuni variate: pentru discuția la cafea cu colegii, pentru ședințe, conferințe video, dar și pentru lucrul concentrat și în liniște, la birou.

De exemplu, sediul Microsoft din Germania acoperă multe dintre cerințele mediului de lucru de mâine: flexibilitate, colaborare, intimitate, comunicare, individualitate – și în primul rând, fericire. Este un truism faptul că angajații fericiți sunt foarte productivi. Dar cum se obține fericirea la serviciu?

În cadrul unui studiu extins, Microsoft a ajuns la o concluzie uluitoare. Productivitatea în sine este factorul numărul unu al fericirii. În special generația milenială consideră că munca autonomă, alături de activități relevante și rezultate palpabile, sunt mai importante decât un venit ridicat și modelele tradiționale de carieră. Mediile moderne creează o spirală ascendentă pozitivă, un perpetuum mobile, în care fericirea și productivitatea se ridică reciproc pe noi culmi.

Dar ce anume este important pentru designul unui Smart Office, orientat spre nevoile angajaților?

Designul unui Smart Office 306

1. Un post de lucru pentru multe activități

Nu există o rețetă brevetată pentru postul de lucru perfect. Tocmai aceasta este ipoteza pe care se bazează soluțiile multifuncționale, care sunt adecvate pentru diferite situații la postul de lucru și diverse stiluri de muncă. Fie că este vorba despre un manager, un specialist sau o echipă de proiect: orice angajat se simte bine la un post de lucru multifuncțional.

Birourile individuale fac loc spațiilor de birouri deschise, iar alocarea fixă a unui post de lucru pentru fiecare angajat este, de asemenea, de domeniul trecutului. Cei care ajung dimineața la birou, își cunosc activitățile din ziua respectivă și își caută un loc adecvat – în funcție de situație, singuri sau într-un grup cu colegii, dacă pentru sarcina planificată este nevoie de muncă în echipă.

2. Gata cu haosul de cabluri

Poate suna ca o problemă trivială. Însă nimic nu este mai enervant decât să va alegeți dimineața unui post de lucru liber în birou să vă pierdeți în dezordinea de cabluri timp de jumătate de oră. În ciuda tuturor eforturilor în vederea mobilității, multe dintre echipamentele folosite zilnic de angajați sunt prevăzute cu cabluri: din când în când, smartphone-ul trebuie încărcat la priză. Lampa de birou are nevoie de priza ei și nici laptopul nu se poate descurca fără curent electric.

Nimic nu funcționează fără cabluri și cinste celor care își pot ține rapid sub control haosul de cabluri. De aceea, companiile ar trebui să se fi gândit deja la toate posibilitățile pentru posturile lor de lucru multifuncționale – a se vedea mai sus! – și anume: de ce cabluri au nevoie angajații, indiferent de funcția lor și de activitate. Cel mai bine este ca fiecare post de lucru să fie dotat cu tot pachetul. Fiindcă în acest caz, se poate marca în mod clar, de exemplu cu ajutorul codurilor de culori, cărui scop este destinat fiecare cablu. Mai rămâne doar să ascundeți rapid toate firele sub praguri sau în galerii, iar postul de lucru este ordonat și imediat gata de utilizare.

3. Zona de relaxare pentru pauzele ocazionale

Fiecare angajat are nevoie de o mică pauză din când în când. Încăperile pentru fumători nu mai există de mult timp în numeroase companii. Dacă angajații trebuie să iasă întâi din clădire pentru o scurtă pauză, aceasta devine rapid mai lungă decât a fost planificată. Iar plimbările în aer liber sunt sănătoase, însă nu sunt întotdeauna benefice spiritului de echipă.

Mai degrabă amenajați zone confortabile de relaxare, care să invite oamenii la zăbovire informală. Numeroase studii au demonstrat importanța pauzelor de cafea petrecute împreună. Angajații din diferite departamente și implicați în diverse proiecte au oportunitatea de a discuta între ei. Terenul rămâne compania, iar sentimentul de apartenență și spiritul de echipă al angajaților cresc. Mobilier confortabil de salon, un aparat de cafea bun și câteva măsuțe de cafea – asta este tot ceea ce trebuie pentru minutele de relaxare ocazionale.

4. Aducerea naturii în birou

Încercați confortul: tendința de a crea o atmosferă plăcută în mediul de lucru a dat roade. Un mediu de birou, orientat spre un design de interior modern, radiază o senzație relaxată și familiară. În mod ideal, acesta include un amestec fin echilibrat de materiale diferite, precum piatră, lemn și fibre naturale.

Dar ce companie este în măsură să inițieze un proiect spontan de renovare? În asemenea cazuri există un truc simplu, care poate pune la punct atmosfera: plantele. Creatorii de tendințe amenajează pereți întregi cu verdeață și aduc natura în birou. Acest lucru nu costă o avere, poate fi pus în aplicare fără mare efort și are un efect secundar plăcut: aer mai bun în birou.

5. Trezirea spiritului de echipă cu posturi de lucru pentru grupuri

Colaborarea este cuvântul-cheie al zilei, atunci când vine vorba despre amenajarea noilor medii de lucru – vă amintiți de sediul Microsoft din Germania, menționat la început. În timp ce colaborarea presupune o serie de instrumente tehnice, precum hardware și software, există și cerințe foarte concrete în ceea ce privește designul unui Smart Office.

Munca de echipă trebuie să fie ispititoare, iar cea mai bună ispită pentru lucrul în echipă este, pe lângă o activitate interesantă, un post de lucru perfect. Posturile de lucru multifuncționale reprezintă un bun început. Și mai bune sunt posturile de lucru pentru echipe, prevăzute special pentru munca în grupuri, care sunt echipate cu toate instrumentele auxiliare posibile, precum mese flexibile, panouri flipchart, pereți de moderare și panouri de planificare. Astfel, echipa dumneavoastră poate începe imediat și poate fi în formă maximă în ceea ce privește productivitatea – vă mai amintiți de factorul numărul unu al fericirii?

Designul unui Smart Office mg$

Contactați-ne!

Vă stăm cu plăcere la dispoziție pentru întrebări suplimentare.