Cele mai bune sfaturi pentru noul birou în aer liber
Exteriorul este noul interior
Gândurile rătăcesc, ochii ustură, corpul vrea mișcare. După câteva ore pe scaunul de birou, cei mai mulți angajați își doresc un singur lucru: afară la aer curat.
Ceea ce știm în mod intuitiv, a fost dovedit științific cu mult timp în urmă: un mediu stimulant, oxigenul, lumina și activitatea fizică ne ajută să rămânem creativi și eficienți. Așadar, transformați acum exteriorul într-un nou interior! Invitați-vă angajații să părăsească mediul de birou, cu un spațiu exterior bine proiectat. Fie că este o terasă pe acoperiș, o grădină sau o curte interioară – orice spațiu deschis inițiază multiple posibilități, care depășesc cu mult simpla organizare a pauzelor.
Am cuprins aici cele mai bune sfaturi pentru dumneavoastră, pentru noul birou în aer liber.
În 5 pași spre o zonă exterioară de succes
Marile corporații demonstrează cum pot arăta instalațiile moderne în aer liber: Microsoft și Amazon instalează, de exemplu săli de ședințe în căsuțe în copaci, iar Facebook a creat o grădină mare pe acoperiș pentru angajații săi. Astfel de proiecte mari sunt, bineînțeles, nerealiste pentru majoritatea IMM-urilor. Însă chiar și cu un buget mai mic poate fi valorificat potențialul zonei dumneavoastră exterioare.
Vă arătăm ce echipament este important și cum să creați pas cu pas o zonă exterioară estetică și care să stimuleze performanța. Nu vă lăsați descurajați dacă nu dispuneți de suprafețe mari în aer liber. Veți fi surprinși cât de repede devine o fâșie de iarbă lângă intrare, un spațiu confortabil. Mărimea nu este decisivă. Mai degrabă contează o echipare practică și ingenios gândită.
1. Mobilier: relaxare și lucru afară
Gândiți-vă la suprafața dumneavoastră exterioară ca la o extensie a biroului. Mobilierul ar trebui, prin urmare, să se potrivească cu restul încăperilor și identitatea dumneavoastră corporativă. Hamacele sunt adecvate în start-up-uri sau în industriile creative, însă nu sunt neapărat cea mai bună alegere în companiile tradiționale.
În plus, aveți în vedere și scopul prevăzut: obiectele de mobilier adânci pentru saloane sunt mai degrabă nepractice pentru masa de prânz. Pe de altă parte, băncile pentru grupuri compacte sunt foarte potrivite.
Atenție: pentru ca angajații dumneavoastră să poată lucra și participa la ședințe în exterior, ar trebui să existe prize și Wi-Fi în apropierea mobilierului.
- Atunci când spațiul este limitat, mobilierul multifuncțional creează mai multă flexibilitate. Scaunele portabile pot fi folosite pentru ședință și apoi amplasate la soare, pentru pauză.
- Dacă dispuneți de ceva mai mult spațiu, configurați diferite zone cu mobilierul adecvat: o zonă de luat masa, un colț cu mese înalte pentru fumători, scaune comode sau șezlonguri pentru relaxare.
- Asigurați-vă că mobilierul de exterior ales nu este doar plăcut din punct de vedere estetic, ci totodată solid și rezistent la intemperii. O acoperitoare oferă protecție suplimentară.
2. Adăposturi: nu lăsați pe nimeni să stea în ploaie
Cine nu vrea să alerge înăuntru la fiecare ploaie scurtă, are nevoie de un acoperiș deasupra capului. Acest lucru este valabil și pentru zonele exterioare, care să vă atragă angajații în aer liber chiar și pe vreme rea.
- Zonele importante pentru adăposturi sunt suporturile pentru biciclete, spațiile pentru fumători și locurile de luat masa și de ședințe.
- Adăposturile prelungesc durata de viață a mobilierului dumneavoastră și a multor plante în ghiveci.
- Chiar dacă la latitudinile noastre zilele toride de vară sunt limitate la câteva săptămâni – umbrelele sau copertinele de soare sunt obligatorii. În fond, nimeni nu vrea să mănânce sau să lucreze mult timp în soarele arzător.
3. Plante: cost mic, efect maxim
Profitați din plin atunci când vine vorba despre plante: nu costă mult, însă transformă orice curte sau terasă anostă în oaze naturale, în cel mai scurt timp. Frunzele verzi și florile colorate au un efect pozitiv asupra stării de spirit și îmbunătățesc dispoziția. În plus, o suprafață mai mare poate fi structurată practic cu jardiniere. Ele se potrivesc astfel foarte bine în orice spațiu exterior.
- Folosiți pomișori și jgheaburi mai mari cu plante ca paravane pentru spațiile de ședințe și pentru a crea nișe confortabile angajaților dumneavoastră.
- Ghivecele pentru plante, cu role, permit adaptarea flexibilă la diferite nevoi. Plantele sensibile pot fi transportate cu ușurință pe role în interior, pe timpul iernii. Vasele fără role au un aspect mai elegant și durabil. Amplasați-le pe acestea în zonele reprezentative, precum la intrarea principală.
- Suprafețele cu iarbă sunt deosebit de versatile: fie că angajații dumneavoastră vor să se întindă puțin, să facă un exercițiu de extensie sau să își dezmorțească picioarele, aici totul este posibil.
4. Iluminare: exteriorul devine luminos și primitor
Lumina are dublă semnificație în zonele exterioare: pe de o parte prelungește timpul în care poate fi folosit spațiul. Astfel, zilele scurte din jumătatea mai întunecată a anului, sau evenimentele de seară afară, nu mai sunt o problemă. Pe de altă parte, iluminarea de atmosferă pune vizual în scenă spațiile dumneavoastră exterioare.
- Combinați între ele diferite surse de lumină, la diferite înălțimi. De exemplu, iluminarea fațadei cu proiectoare, plante luminate indirect și puncte individuale de lumină la nivelul podelei. Astfel obțineți un ambient atrăgător.
- Dacă este necesar și lucrul în exterior, este obligatorie lumina bună în spațiile mobilate. Luminile LED cu acumulator nu necesită un cablu de curent și pot fi utilizate în mod flexibil.
- Aveți obligația să iluminați bine drumurile de siguranță. Acest lucru se aplică în special pentru pericolele de împiedicare, precum treptele.
- Toată lumea a plecat acasă, dar lumina este încă pornită? Senzorii de mișcare vă scutesc de deranjul unei facturi încărcate de energie electrică. Dacă este necesar, aceștia pot fi comutați cu ușurință la funcționare permanentă. Lămpile solare reprezintă o soluție ecologică.
5. Accesorii: lucruri mici cu impact mare
Ați găsit mobilierul potrivit, ați prevăzut iluminatul, un adăpost și ați înverzit spațiul dumneavoastră exterior? Felicitări, fundația dumneavoastră stă în picioare. Ceea ce mai lipsește acum sunt accesorii mici, dar cruciale și obiecte utile, ca ultime retușuri pentru suprafața dumneavoastră exterioară.
- Intensitatea cu care este folosit spațiul în aer liber de angajați depinde în primul rând de atmosfera sa. Cum creați atmosfera? Foarte simplu: pregătiți perne, pături și felinare. Cum ar fi un frigider pentru băuturi sau o masă de ping-pong pentru a revigora zona? De asemenea, obiectele de decor, instalațiile de apă, un bol frumos sau o piesă de artă adaugă valoare suprafeței exterioare.
- Integrați suporturi pentru biciclete în conceptul zonei dumneavoastră. Avantajul? Toate bicicletele sunt depozitate ordonat și în siguranță, iar spațiul exterior pare mai spațios și profesional fără ele lăsate la întâmplare sau căzute.
- Coji de banane, ambalaje, mucuri de țigară – și în exterior se generează constant gunoaie. Amplasați recipiente pentru deșeuri și scrumiere pentru ca spațiul dumneavoastră să rămână curat și primitor. Modelele ignifuge și cu proprietăți de stingere a focului cresc siguranța la incendiu.
- Recipientele pentru presărat și utilajele de distribuire a sării ajută ca spațiul dumneavoastră în aer liber să fie pregătit pentru iarnă. Astfel, angajații pot respira aer proaspăt chiar și în condiții de îngheț și de alunecare.
Bine de știut! Vă rugăm ca în faza de planificare să vă puneți întrebarea: cum ar trebui folosită zona mea exterioară? Răspunsul dumneavoastră este decisiv pentru proiectarea concretă. Următoarele puncte ar putea fi pe lista dumneavoastră: zona noastră exterioară ar trebui …
- să încurajeze mișcarea
- să dispună de spații de retragere pentru pauze creative
- să ofere un spațiu pentru luarea mesei de prânz împreună
- să fie adecvată pentru ședințe sub cerul liber
- să reprezinte imaginea organizațională
- să înlocuiască uneori biroul, pe perioada verii
- să găzduiască, din când în când, un eveniment după program
- să stimuleze discuții informale
Sfat: implicați-vă și angajații. Poate există nevoi la care nu v-ați fi gândit imediat.
Relaxarea și încărcarea bateriilor în aer liber
De fapt există o singură regulă de aur pentru pauza dumneavoastră: părăsiți biroul! Fie că angajații dumneavoastră fac la fel sau preferă să își petreacă timpul în fața monitorului, ori să mănânce în sala de recreere, din păcate nu aveți o mare influență – fiindcă pauzele sunt timp liber. Nu puteți impune modul de organizare al pauzei ideale, însă puteți da un bun exemplu.
1. Plimbarea
Pentru limpezirea cu adevărat a minții, ar trebui părăsită clădirea. Plimbarea ajută la revenirea la o gândire clară. Totodată, s-a dovedit că nivelul de stres scade. Iarna, plimbarea este chiar mai importantă, pentru a vă bucura de lumina zilei și a alunga dispoziția mohorâtă – acest lucru este valabil chiar și atunci când cerul este înnorat. Iar pentru toți cei care preferă să rămână înăuntru, vă rugăm să nu vă atingeți de telefon, e-mailuri și internet. Destindeți-vă mai bine picioarele, fiindcă mișcarea este bună pentru fiecare pauză și în special pentru dumneavoastră.
2. Nu vorbiți (doar) despre muncă
Încărcarea cu energie pozitivă și revenirea la locul de muncă cu gânduri bune nu funcționează, din păcate, dacă vă petreceți pauza vorbind despre lucru sau plângându-vă de muncă. Întrețineți-vă mai degrabă relațiile sociale, discutați despre sfârșitul de săptămână sau sporturi care vă interesează. Faceți tot ceea ce vă face plăcere – doar nu vorbiți despre muncă.
3. Mâncați – dar corect!
Cei care fac pauze regulate și mănâncă încet și conștient, au o zi de lucru mai bună și relaxată. Atunci când le este foame, mulți își pierd rapid concentrarea, devin iritabili și mai puțin productivi. Să nici nu mai vorbim despre pofte, care pe deasupra nu sunt niciodată prea sănătoase. Și vă rugăm să nu uitați niciodată: lumea nu piere în 5 minute.
4. Dormiți la prânz
Powernapping-ul este metoda supremă de a „dormi” rapid, pentru a redeveni productiv mai repede. Însă niciodată mai mult de 20 de minute: setarea alarmei este obligatorie, întrucât după 30 de minute poate începe deja faza de somn profund. Trezirea bruscă dintr-un somn profund ar fi contraproductivă în ceea ce privește powernapping-ul.
5. Luați pauze scurte
La școală existau pauzele de cinci minute. Experții spun că acestea sunt utile – de exemplu, pentru a avea un mic schimb de idei cu colegii și a consolida astfel relația, sau pentru a închide ochii și a respira conștient pentru scurt timp.
Astfel păstrați spațiul exterior sigur și curat
Spațiul dumneavoastră exterior iese în evidență doar dacă este mereu îngrijit și întreținut. Pentru ca dumneavoastră și angajații să puteți folosi spațul în aer liber fără ezitare, trebuie să luați în considerare câteva aspecte de siguranță.
Adăpost
Spațiile exterioare sunt expuse din plin condițiilor meteorologice. Cu ajutorul spațiilor acoperite, angajații dumneavoastră se pot bucura de aer proaspăt și atunci când soarele este puternic sau vremea este rea. Adăposturile și acoperitoarele protejează spațiile pentru fumători sau parcările pentru biciclete, împotriva vântului și ploii. Marchizele și umbrelele de soare oferă protecție eficientă pentru scaunele și băncile dumneavoastră.
Siguranță
Pentru ca angajații dumneavoastră să se simtă bine în exterior, siguranța trebuie să fie garantată întotdeauna. Gardurile vii înalte, împrejmuirile și zidurile nu protejează doar împotriva privirilor curioase, ci și împotriva intrușilor și vandalismului. Pe timpul iernii, când este zăpadă și gheață, este important să vă protejați angajații împotriva alunecării. În acest sens ar trebui să vă echipați cu sare, utilaje de distribuire și recipiente pentru sare.
Curățenie
Doar un spațiu exterior îngrijit face o bună impresie. De aceea, ar trebui să acordați atenție curățeniei biroului în mod corespunzător și afară și să mențineți zona dumneavoastră exterioară curată în orice anotimp. Totodată merită să puneți covorașe pentru reținerea impurităților, care împiedică transportarea murdăriei din exterior în interior.
Iluminare
Angajații ar trebui să poată folosi spațiul exterior și atunci când zilele se scurtează. De aceea trebuie să existe o iluminare bună. În fond, nimeni nu ar trebui să se abată de la drum în întuneric, sau să se rănească. Lămpile solare sunt deosebit de practice în acest caz, întrucât nu necesită curent.
Spații pentru fumători
Angajații dumneavoastră nefumători nu ar trebui să fie nevoiți să stea permanent în fum, atunci când își petrec timpul afară. De aceea se justifică crearea unei zone separate pentru fumat. Echipați-o cu scrumiere. Astfel vă asigurați că mucurile de țigară nu murdăresc aleile și intrările dumneavoastră.
Sfat: implicați-vă și angajații. Poate există nevoi la care nu v-ați fi gândit imediat.
Contactați-ne!
Vă ajutăm cu drag să găsiți produsele potrivite pentru spațiul dumneavoastră exterior.