Managementul corect al deșeurilor în organizație: astfel vă motivați angajații
Știți cât de important este ca organizația dumneavoastră să contribuie la conservarea mediului și resurselor. Managementul corect al deșeurilor joacă un rol important în acest sens. Ceea ce trebuie respectat cu precizie este prevăzut în legislația actuală privind eliminarea deșeurilor.
Dacă v-ați interesat de teorie, atunci se pune problema implementării practice: cum puteți transpune aceste numeroase reglementări corect din punct de vedere legal în viața zilnică? Pentru asta, toți angajații trebuie să lucreze împreună. În acest articol primiți sfaturi importante pentru a vă pune în aplicare managementului deșeurilor.
- Cum comunicați cel mai bine reglementările în materie de deșeuri
- Cum vă motivați angajații să le și respecte
- Ce recipient pentru deșeuri este necesar pentru fiecare zonă din companie
Astfel vă informați cel mai bine angajații cu privire la reglementările în materie de deșeuri
Angajații dumneavoastră pot contribui la managementul corect al deșeurilor doar dacă sunt suficient de informați și știu exact ce au de făcut. Vă propunem o strategie de comunicare în trei pași:
Pasul 1: Comunicare în întreaga companie
În primul rând, personalul dumneavoastră trebuie să înțeleagă de ce managementul deșeurilor este important pentru organizație și mediu. În acest sens, puteți trata cu prioritate acest subiect în cadrul următoarei întruniri. Prezentați strategia concretă, precum și responsabilul pentru managementul deșeurilor, dacă există. În plus, oferiți-le angajaților ocazia de a pune întrebări.
Apoi, pot fi trimise e-mailuri periodice pe acest subiect, transmise de dumneavoastră sau de responsabilul pentru managementul deșeurilor către toți angajații. Așa puteți detalia anumite reguli, procese și întrebări. Astfel, personalul dumneavoastră poate reține aspectele referitoare la managementul deșeurilor.
Pasul 2: Instrucțiuni individuale
În pasul al doilea, angajații dumneavoastră ar trebui să fie instruiți în mod individual. Atunci când se modifică procese și proceduri, personalul afectat trebuie inclus și pregătit corespunzător. Aceasta poate fi de asemenea o sarcină a responsabilului pentru managementul deșeurilor, care poate adapta subiectele și conținutul școlarizărilor în funcție de situația individuală.
Pasul 3: Instrumente zilnice de ajutor
Pentru a le reaminti angajaților dumneavoastră zilnic despre punerea în aplicare a reglementărilor privind deșeurile, vă oferim mijloace vizuale de ajutor. De exemplu, panourile indicatoare deasupra coșurilor de gunoi pot informa cu privire la colectarea selectivă corectă.
Toate regulile și procesele ar trebui să fie salvate totodată și în formă digitală, astfel încât personalul dumneavoastră să le poată accesa oricând. Salvați aceste documente în intranet, sau într-un alt loc la care toți angajații au acces cu ușurință.
Așa funcționează: motivarea angajaților pentru aplicarea legislației privind deșeurile
Comunicarea este primul pas important. Există însă măsuri suplimentare, cu care creșteți șansele de punere în aplicare a prevederilor în mod corect și continuu în compania dumneavoastră.
Explicați „de ce”
Probabilitatea ca personalul dumneavoastră să pună în aplicare legile privind deșeurile crește, dacă acesta înțelege de ce să le respecte. Accentuați importanța managementului deșeurilor pentru întreaga companie și efectele asupra mediului. Clarificând aportul individual al fiecăruia la o implementare corectă, stimulați responsabilitatea personală a angajaților dumneavoastră.
Stabiliți obiective concrete
Un obiectiv clar în fața ochilor stimulează spiritul de echipă și vă motivează angajații. Stabiliți-vă, de aceea, ținte măsurabile, pe care vă propuneți să le atingeți împreună până la un anumit moment. Astfel, cu toții știu că sunt pe calea cea bună și că eforturile lor aduc schimbări. Reducerea cantității de deșeuri sau creșterea proporției de materiale reciclabile sunt exemple de posibile obiective.
Organizarea unui concurs de idei
Angajații dumneavoastră au adesea cele mai bune idei de îmbunătățire, fiindcă ei recunosc de cele mai multe ori imediat deficiențele și greutățile din cadrul proceselor. Ce ar fi un concurs de idei, prin care cele mai bune propuneri să fie premiate cu obiecte sau bani? Astfel încurajați personalul să contribuie în mod activ la reducerea cantităților de deșeuri.
Puterea bunului exemplu
Cine ține predici despre apă, să nu bea vin. Angajații urmează, de regulă, exemplul dat de conducerea societății. De aceea este importantă puterea bunului exemplu și respectarea personală a tuturor regulilor.
Colectați feedback
Cât de bine funcționează măsurile introduse? Există dificultăți la implementare? Angajații dumneavoastră ar trebui să simtă că se pot exprima liber și sincer. Adresați întrebări concrete pentru a identifica din timp problemele.
Recipientele pentru deșeuri potrivite pentru fiecare zonă din companie
Pentru fiecare tip de deșeu trebuie să fie disponibil recipientul potrivit. Nu ar trebui să existe niciodată vreun dubiu cu privire la tipurile de deșeuri și unde aparțin. În cele ce urmează, aflați ce recipiente pentru deșeuri sunt indispensabile în zonele din organizație.
Birou
În majoritatea birourilor se generează, în principal, deșeuri de hârtie, care își au locul în coșurile pentru hârtii deja puse la dispoziție. În acestea se aruncă totuși în mod greșit și alte gunoaie, precum ambalaje de plastic sau resturi de mâncare. Soluția este reprezentată de coșurile de gunoi modulare, care suportă diferite tipuri de deșeuri.
Sfat: lucrați cu documente confidențiale? Atunci, pubelele cu fantă pentru hârtie vă pot ajuta ca acestea să rămână la gunoi.
În plus, angajații dumneavoastră lucrează zilnic cu materiale care la un moment dat se uzează. Pentru următoarele obiecte ar trebui să existe stații de colectare, fiindcă acestea sunt tratate ca deșeuri periculoase și trebuie eliminate separat:
- Baterii
- Dispozitive electronice
- Cartușe pentru imprimantă
- CD-uri și stick-uri USB
Bucătărie și cantină
În bucătărie, pe lângă deșeuri de la ambalaje, se generează și deșeuri biologice. Acestea pot fi separate cu ușurință în practicele recipiente de colectare a deșeurilor reciclabile. Puneți la dispoziție și recipiente pentru colectarea de sticle reutilizabile din sticlă sau plastic, pentru ca acestea să nu ajungă din greșeală alături de gunoiul greșit.
Producție și depozit
Aici sunt generate cele mai mari cantități de deșeuri, de exemplu ambalaje. Pentru acestea există pubele de diferite dimensiuni. Schema de culori face colectarea selectivă să fie simplă ca o joacă de copii. Pubelele albastre sunt pentru hârtie, cele galbene pentru materiale sintetice și plastic.
Lemnul, materialele de construcții, cele pentru izolație și substanțele chimice sunt exemple de alte tipuri de deșeuri pentru care trebuie puse la dispoziție recipiente separate. Anumite deșeuri sunt chiar periculoase în caz de incendiu. Acestea trebuie depozitate în pubele speciale, precum recipiente din tablă de oțel zincată la cald.
Spații exterioare
Pentru ca zonele exterioare să rămână întotdeauna curate, puteți alege între amplasarea de scrumiere și coșuri de gunoi separate, sau o combinație între cele două, numită scrumieră universală. Câteodată, însă, gunoiul trebuie și adunat. Aici munca echipei de curățenie este ușurată semnificativ cu cărucioare pentru colectare de deșeuri și clești.
Sfat: ajung adesea gunoaie străine în recipientele dumneavoastră? Există și variante cu încuietoare, care previn acest lucru.
V-au fost utile aceste sfaturi? Vă susținem cu plăcere în vederea implementării sistemului de management al deșeurilor în organizație. În lumea noastră de produse găsiți numeroase soluții pentru deșeurile dumneavoastră.
Pentru întrebări suplimentare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0250 702 160. Sau scrieți-ne un e-mail la service@kaiserkraft.ro.